pondělí 5. října 2009

Kimchi Hana




Jak zřemě všichni víte, hlavním cílem exchange programů je poznat americkou kulturu. Avšak už ne tolik lidí ví, z jakého důvodu se americké domácnosti stávají dobrovolnickými hostitelskými rodinami. Jedním z důvodů, proč se americké rodiny starají o děti ze všech koutů světa je jejich touha poznat naopak kulturu cizí. Moji host rodiče si toto objevování každoročně ještě zdvojnásobují ubytováváním 2 studentů místo 1.
Jelikož se 2. října v Koree slaví Chu-seuk, neboli oslava konce léta, rozhodla se Roseanne v rámci poznávání korejské kultury tento svátek neignorovat a vyrazit na večeři do korejské restaurace. Rachel se vystrojila do tradičních korejských šatů, upletla si copánky, nasadila čelenku a mohly jsme vyrazit. Mike byl bohužel v práci, a tak se jednalo o výhradně dámskou jízdu.
Po 20 minutách v autě jsme dorazily k restauraci s názvem „Kimchi Hana“. Cíl naší cesty jsem poznala okamžitě, protože korejské jídlo „Kimchi“ je Rachel oblíbené a máme ho doma v ledničce. Při vstupu jsem vzorně a hlavně po domácku pozdravila „Aňjó“ (=ahoj), korejský personál nás usadil a přišel 1. kámen úrazu – výběr jídla. Menu bylo sice přeložené do angličtiny, ale způsobem, že autor přeložil korejské znaky do běžného písma a tím překlad končil. Pokud jsme si tedy nechtěly náhodně vybrat něco z názvů: Mandu, Janguogue, či Ddukbokgi a riskovat, že vám naservírují „Bóbika“, musely jsme výběr přenechat na „domorodci“. Rachel nás naštěstí poučila o korejských zvycích týkajících se stravování a jedním z nich je právě zvyk objednat jídla dohromady a jíst od všeho kousek. Během objednávání „Bibimbab, Tuenjangjjigae, Bulgogi a Sangchussam“ si Rachel popovídala v korejštině o svých slušivých šatech a než jsme se nadály na stole přistály přílohy v podobě více než tuctu malinkých mističek. V mističkách by okurky, zelí, brambory a spousta neznámých druhů korejských rostlin. Kupodivu hned v zápětí přibylo k přílohám i hlavní menu – rizoto (Bibimbab), polívka s tofu (Tuenjangjjigae) a korejské barbecue (Bulgogi).
Kromě výše zmíněného rizota mi velice zachutnalo tzv. Sangchussam. K přípravě této pochoutky potřebujete list salátu, rýži a barbecue. Na list salátu umístíte kopeček rýže, plátek masa, vše vzorně zabalíte a…
A právě s tímto krokem jsme narazily na 2. kámen úrazu. K pozření tohoto pokrmu můžete využít 2 způsoby. 1., korejský, „Otevřít pusu a celou zelenou kuličku strčit do pusy.“ zní sice jednoduše, ale o to hůře se provádí. Já jsem zvolila evropský styl (12 kousnutí místo 1), z čehož Rachel vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.
Jako desert jsme obdržely pomeranč, Rachel se nabídla, že za všechny zaplatí a my se s plným žaludkem spokojeně odebraly do obchodů.


1 komentář:

  1. Ahoj, ráda bych se tě zeptala na nějaké věci ohledně AYUSA, mohla bys mi napsat na ICQ (193299793). Nikde jsem tu nenašla kontakt na Tebe.
    Díky předem,
    Jana

    OdpovědětVymazat