čtvrtek 24. září 2009

Jeden ze způsobů, jak vybočit z řady při přijímacím řízení na univerzitu...

Jako většina amerických škol, i ta naše má mnoho školních klubů. Studenti se mohou stát členy klubů sportovních (fotbal, basketbal, roztleskávačky, pozemní hokej, softbal, americký fotbal, tenis, přespolní běh, tanec…), či klubů „pasivních“ – Key klub = dobrovolnické práce, klub ochránců přírody, klub odpůrců kouření a klub Model united nations, o kterém bude můj dnešní článek.
O klubu imitujícím OSN jsem se dozvěděla ještě před začátkem školního roku od Rachel, která ho zná z Jižní Korey. Později jsem ve škole narazila na letáčky hlásající:“Diskutujete rádi globální témata? Chcete navštívit New York City, Washington D.C. a Philadelphii? Přijďte na náš 1. sraz v úterý 23.9.2009 v 19 hodin do školní jídelny!“ a bylo rozhodnuto. Na příležitost poznat studenty, kteří se alespoň trochu zajímají o dění ve světě, jsem čekala od 1. dne školy. Před 7. hodinou večerní nás Roseanne vysadila u školy a my se plny očekávání vydaly do jídelny. Tato obrovská místnost byla už poměrně zaplněna a jak jsme se následně dozvěděli, sešlo se nás na 6 desítek.
Po stručném představení sedmičlenné studentské rady MUN jsme se rozdělili na dvě skupiny (noví a staří členové) a naše čtyřiceti pětičlenná skupina se odebrala do jedné z učeben. První si vzal slovo vedoucí tohoto klubu „Mr G“. Pokusím se vám předat informace, o které se s námi podělil on.
Členové MUN se scházejí pravidelně každou středu od 19:00 do 20:30 a před konferencemi i častěji. Konference se konají přibližně pětkrát do roka a studenti si svá místa musejí vybojovat vybojovat před porotou. Výměnou za tvrdou práci v podobě výzkumu, psaní esejů a proslovů, přicházejí 4 dny v těch nejvýznamnějších městech Spojených států amerických s dětmi z nejlepších škol USA diskutující na témata týkající se celého světa. Přestože je naše škola státní a mezi ty elitní by se dala zařadit jen stěží, studentům se v předchozích letech podařilo porazit děti i ze střední školy, kam musíte dělat talentové zkoušky už v 1. třídě.
Jako druhý v pořadí se ujal slova jeden ze členů rady s podrobnějším popisem konferencí. 1. konference se koná v datech 12.-15.11.2009 v místní univerzitě Rutgers a jako jediné se jí může účastnit každý člen klubu. Roseanne s Mikem už “bohužel“ zarezervovali hotel na Floridě, a tak nám 1. a pro Rachel zároveň jediná konference unikne. 2. a poněkud velkolepější konference je situována ve Philadelphii na konci měsíce ledna. Následující dvě březnové konference v New York City a Washington D.C. jsou ty nejvýznamnější. V NYC se nesejdou jen studenti ze Států, ale z celého světa. Vloni se k debatnímu týmu MUN Franklin high school podařilo probojovat do 1. desítky. Přestože se dlouhodobí členové MUN snaží využít každé příležitosti k získání peněz na ubytování a stravu během konferencí, musí si účastníci pobyt částečně financovat sami.
Naší schůzku zakončila má spolužačka ze žurnalistiky a zároveň členka MUN rady (Mr. G jí objevil již v 9. ročníku) s prezentací s fotkami z konferencí. Tým MUN si říká „Foster family“ na základě příjmení asistenta Mr. G. Díky spolupráci a vydřeným výsledkům se jimi vytvořený kolektiv pravidelně řadí na 1. příčku žebříčku kvality, náročnosti a důležitosti klubů. Chcete zaimponovat při přijímacím řízení na univerzitu? Staňte se členem Model united nations!



Žádné komentáře:

Okomentovat